Barion Pixel

Amerikai Staffordshire Terrier kellene még 10 a falkámba

Zola
Amerikai Staffordshire Terrier kellene még 10 a falkámba

Az Amerikai Staffordshire Terrier /Amstaff/ kettős énnel rendelkezik. Legalábbis az emberek megítélése szerint. Vannak országok, ahonnan harci kutyaként ki van tiltva.

Más országokban gyerekdajkaként tartják számon. Az Amerikai Staffordshire Terrier nagyon okos és dinamikus kutya. A vele szemben kialakult előítéletek kizárólag a pórázt tartó kétlábúak hibája.

Amerikai Staffordshire Terrier kinézete

  Amerikai Staffordshire Terrier

Ez a kutya kimondottan impozáns megjelenésű. Feje bikaszerű. Teste izmos és tömör.

Marmagassága 43-48 cm, ami miatt közepes ebként tartják számon. Súlya 23-25 kg között van általában.

 

Széles fején sötét szemek találhatóak. Fülei általában félig felfelé állnak. Az Amerikai Staffordshire Terrier fül csonkítása ma már a legtöbb európai országban tiltott szerencsére.

 

Az Amstaff szőrzete

 

A bundájuk színét tekintve szinte bármilyen színárnyalat megengedett. Szőrzetük rövid és csillogó. Az egyetlen, ami nem megengedett a fajta színében a fehér szín. Vagyis ennek magas részaránya. Ez genetikailag néha süketséggel is együtt járhat.

 

Szőrzete könnyen kezelhető. Heti egyszeri fésülés speciális kefével elegendő az ápolásra. Ha pedig örömet akarunk okozni neki, gumikefével is simogathatjuk. Így a szőre sem a szőnyegen landol legalább és imádni szokták.

 

Az Amerikai Staffordshire Terrier harci kutya vagy dajka kutya?

  Amerikai Staffordshire Terrier

 

Ez egy olyan kérdés, amit könnyen meg is lehet válaszolni! A kutya olyanná válik, amilyenné az ember teszi, neveli. Mivel az Amerikai Staffordshire Terriert először harci kutyaként tenyésztették, harcolt az emberek kedvéért.

 

A kitartó, erős, bátor és fájdalom tűrő Staffi, a viadalokon harcolt az emberek kedvéért. De csak és kizárólag a másik kutyával. Soha nem támadt emberre. Ettől függetlenül a mai napig méltánytalan előítélet kíséri.

 

Aztán gondoltak egyet az emberek és a "veszélyes" állatokat kinevezték dajka kutyának. Akire a legféltettebb kincseiket bízták, a gyerekeiket. Persze az Amerikai Staffordshire Terrier ennek az elvárásnak is meg tudott felelni.

 

Ebből is le lehet szűrni, hogy ez a fajta hihetetlenül intelligens. Ezenkívül magabiztos, bátor, független és kitartó. Így a családi kutya mellett mentőkutyaként is kiválóan helytáll.

 

Miért ajánlom mindenkinek az Amerikai Staffordshire Terriert ?

  Amerikai Staffordshire Terrier

 

Mert nemcsak bátor és hűséges, de óriási szíve van. Habár függetlenségét mindig igyekszik megőrizni.

Lojalitása határtalan az emberrel szemben. Akár felnőttről akár gyerekről legyen szó. Az Amerikai Staffordshire Terrier utolérhetetlenül viselkedik a kétlábúval szemben.

 

Na de milyen is a tipikus Amerikai Stafforrdshire Terrier? Miért is ajánlanám családi kutyának? Miért is tartanék akár 10-t is belőle, ha tehetném? Nagyon egyszerű a válasz ezekre a kérdésekre.

 

Nem hiszek az előítéletekben. Állítólag manapság nem divat az "ilyesmi". De ezt a kutyát mégis tele aggatták olyan tulajdonságokkal, amikről nem tehet. Vagyis inkább nem is léteznek. Pedig módfelett alkalmas családi kutyának.

 

A gazdával szembeni feltétlen ragaszkodását pont a múltja igazolja. Hiszen az "élet-halál" harcok közepette is szót fogadott tulajdonosának. Szét tudta szedni a harcoló ebeket anélkül, hogy megharapták volna.

 

Az Amerikai Staffordshire Terrier egy kimondottan játékos, mozgékony és élénk kutyus. Keveset ugat. Sőt nyugodt, békés természetű. Semmivel sem harap többet, mint a közkedvelt golden retriever társa. Bár utóbbiról a statisztikák hallgatnak.

 

Az Amerikai Staffordshire Terrier táplálása, egészsége

Ennek a fajtának is fontos a megfelelő táplálása az egészsége érdekében. Teljesen mindegy, hogy száraz táppal vagy nedves eledellel etetjük-e. Esetleg főzünk neki vagy a BARF kosztolásra állítjuk át. Legyen az eledele húsban gazdag és gabonamentes

Ezeket az eledeleket a kutyus súlya, kora és habitusa szerint kell adagolni. Amennyiben azonban bizonytalanok lennénk a táplálását illetően, kérjük szakember segítségét.

Az Amerikai Staffordshire Terrier robosztus egészséggel rendelkeznek általában. Előfordulnak csípő problémák vagy allergiás megbetegedések ennél a fajtánál is. Megfelelő táplálással utóbbi kiküszöbölhető. Várható életkoruk 10-15 év általában.

 

Konzekvens nevelés kell ennek a fajtának

Amerikai Staffordshire Terrier

 

Azt mondják minden kutyának következetes nevelésre és sok szeretetre van szüksége. Nos, ez teljesen igaz az Amstaffra is. Sőt fokozottan igényli mindkettőt.

Sok-sok odafigyeléssel és szeretettel lehet elkerülni, hogy a domináns állat falkavezérnek érezze magát.

Ennél a fajtánál szinte folyamatosan meg kell "harcolni" a négylábúval a falkavezérségért. Külön érdemes odafigyelni a Staffi különleges mimikájára.

Evvel ugyanis szeretik levenni a gazdit a lábukról. Ezt másként "tacskópillantásnak" is nevezik.

Nagyon szeretetreméltó kutyusok, akik a gazdit imádják. Ám azt sem felejtik el soha, hogy az irányítást jó lenne átvenni annak kezéből a saját mancsukba.

 

Ki tartson Amerikai Staffordshire Terriert?

Általában tapasztalatlan kutyatartónak nem szerencsés ezzel a fajtával kezdeni. De én úgy gondolom, hogy a dominancia problémák kiküszöbölhetőek. Persze csak egy bizonyos idő után. Ezek az okos szőrmókok igyekeznek kijátszani a gazdit.  Viszont ez hamar kiderül úgyis.

Ennek ellenére hihetetlenül ragaszkodó, kedves és vidám kutya. Érdemes tehát Amstaffot választani barátnak. Ha sikerül kialakítani vele egy optimális gazdi-kutyus viszonyt csodálatos társsá válik.

Mozgásigénye és játékossága miatt sokat kell és érdemes vele foglalkozni. Nemcsak fizikailag, de mentálisan is le kell kötni a figyelmét. Bár régen főleg udvarban tartották.  Mára már a városi lakásoknak is gyakori lakója.

Sőt lehet azt mondani, hogy a teljes kinti életet nem is igazán szereti. Sem a hideget sem a meleget nem tűri jól. Ráadásul, ha unatkozik, nagy "szabaduló művésszé" képzi ki magát.  Akár az udvarból és elcsavarog.

 

Mielőtt hazavinnéd

  három fekete kölyök kutya a fűben

Sok dolgot át kell gondolni, mielőtt hazavinnénk a kis Amerikai Staffordshire Terriert. A kölyöknek megfelelő fekhelyet kell biztosítani. Akár vehetünk kutyafekhelyet valahol. Vagy mi magunk alakíthatunk ki számára egy kis zugot.

Fel kell szerelkezni etetőtállal és itatótállal is. Ami könnyen tisztítható kell, hogy legyen. A kölyöknek kisebb dukál, és ahogy nő ezek méreteit is növelni érdemes.

Olyan itatótál az optimális, amit nem borít ki. Hiszen a friss víz mindig szükséges a kutyusnak.

Egyéb felszerelésre is szükségünk lesz. Nyakörvre és pórázra vagy kutyahámra.

Ennek méretét, színét és anyagát is körültekintően kell kiválasztani. Mint mindent természetesen. Nem árt a fényvisszaverős, vagy világítós felszerelés. Hiszen gondolni kell az esti sétákra.

Na és persze azt is latolgatni kell, hogy az ismerőseink esetleg idegenkednek majd az Amstafftól a híre miatt. Persze ha megismerik, biztosan megszűnik majd ez az előítélet. De számolni kell azzal is, hogy egyesek elmaradnak emiatt.

 

Amerikai Staffordshire Terrier egy különleges kutya

Úgy hiszem, hogy az az ember, aki nem is akarja megismerni ezt a fajtát, az meg is érdemli. Hiszen legyen szó Bullokról, Pitekről, Staffikról, a maguk nemében egyediek és utolérhetetlenek.

Ha egyszer lenne egy hatalmas lakásom ahol akár 10 kutyát is tarthatnék, biztos, hogy ebből a fajtából lenne a falkám. Tudom, nem lenne könnyű irányítani őket. De érdemes lenne megharcolni egy ilyen falkavezérségért.

 

Egy fekete hajú nő fekszik a fűben kutyájával

Garantálom, hogy aki az Amerikai Staffordshire Terrier tartása mellett dönt, mind így fog érezni. Már elején tapasztalni fogja azt a csodálatos érzést, amit nyújtanak ezek a kutyusok. Egyetlen pillantásuk vagy farkcsóválásuk felér száz ki nem mondott szóval.
r


További kutyafajták leírásáról bővebben itt olvashatsz.

Kérdésed van?

Vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy kövess minket  a Facebook-on!

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Fajtaleírás
Az oldal tetejére