Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k (sütik)használatát. További információk

Elfogadom

A Belga Juhász 4 változata

Zola
A Belga Juhász 4 változata

A Belga Juhász kutyának 4 variációja ismeretes. Ezek nagyon eltérnek egymástól.

 

A malinos a legismertebb típus, a német juhászra leginkább hasonlító egyed.

A laekenos a legősibb és legritkábbnak számító Belga Juhász fajta

 

A tervuren hasonlít kinézetében a malinoisra, de szőre hosszabb.

A groenendal az egyetlen hosszúszőrűnek számító belga fajta, az egyetlen teljesen fekete kutya a Belga Juhászok között.

 

Mind a 4 típusra jellemző az elegancia, a büszke megjelenés és a hihetetlen mozgásigény. Gyakorlott, erős kezű gazdit igényelnek.

 

A Belga Juhász természete

belga juhász

A legfontosabb tulajdonsága a Belga Juhász kutyának az őrző-védő tulajdonsága. Ezt az ősi ösztön hozta magával. Hiszen mint nyáj terelő eb nem csak az állatok biztonságáért, hanem gazdája védelméért és vagyonáért is felelős volt.

 

Éber és élénk természete kiválóan alkalmassá tette erre a posztra. Villámgyorsan reagált bármilyen szituációra. Ezért mindig készen állt a "csorda" megvédésére.

 

Védelmező ösztönük igen kifejlett. Ez a jellemvonásuk arra készteti ezeket a kutyákat, hogy felelősséget vállaljanak otthonukért és családjukért.

 

Ennek ellenére vagy talán éppen ezért, a Belga Juhásznak bizonytalan vagy félős gazdája nem lehet. Magabiztos, temperamentumos és erős kezű falkavezért követel a tartása.

 

Szakszerű és következetes neveléssel csodákra képes ez a juhászkutya. Harmonikus és megbízható társsá válik, akiben teljes mértékig meg lehet bízni.

 

A konzekvens és szeretetteljes nevelés mellett a belgáknak állandóan fejleszteni kell a szellemi és testi képességeiket. Igazi energiabombának számítanak.

Ezért rengeteg foglalkozásra van szükségük ezeken a területeken. Amennyiben ezt elhanyagolja a tulajdonosuk, viselkedési zavarokat válthat ki vele.

A Belga Juhász története

belga juhász

A fajta története a pásztorok és parasztok mellett kezdődött. A Belga Juhász őseit kizárólag pásztor és juhászkutyaként tartották. Gyorsaságuk és irányíthatóságuk által ezt a feladatot kiválóan képesek voltak ellátni.

 

A 19. század végére Belgiumban nagyon elszaporodtak és népszerűvé váltak ezek a csodás megjelenésű és kiváló jellemmel rendelkező kutyák. Tenyésztésüket hivatalosan csak 1891-ben kezdték meg Brüsszelben. Addig úgymond "vadon" szaporították csak őket.

 

A Belga Juhász kutyák tenyésztése során rengeteg vita adódott. A tenyésztők nem tudtak megegyezni a kinézetükkel kapcsolatban. Végül a már említett 4 típus lett a standard előírások szerinti belga.

Nevüket mind egy-egy belga helyiség után kapták. A szőrzetük és szín variációjukon kívül a kutya személyiségét és testfelépítését nézve a tenyésztők egyetértettek mindenben.

 

A Hollandiából származó holland juhászkutya megjelenésében és testfelépítésében nagyon hasonlított a belgához. Megkülönböztetésük csak attól kezdve számítható, amikor Belgium kiszakadt a Benelux államokból. Azóta lettek külön fajtának nyilvánítva.

Egészsége, ápolása

belga juhász

A standard előírások óta a 4 különböző variáció nem párosítható egymással. Tehát a tenyésztőknek csak egy variánsra szabad specializálódniuk.

Ennek azonban van egy igen nagy előnye is a kutyusokra nézve. Nevezetesen, hogy kimondottan egészséges fajtának számít a Belga Juhász kutya.

 

Hiszen a relatív ritka elterjedésüknek következtében viszonylag kevés fajtaspecifikus betegségük létezik csak. Néha fordul csak elő náluk könyökdiszplázia.

De a nagytestű kutyákra jellemző csípődiszplázia szinte ismeretlen ezeknél a juhász kutyáknál.

 

De ez nem azt jelenti, hogy soha nem betegek. Ezért a rendszeres állatorvosi ellenőrzés ezeknél a kutyáknál is szükséges természetesen. Oltásokra, féregirtásra és kártevők elleni védelemre ők is rászorulnak, mint más kutya társaik.

 

A megfelelő ápolással is sokat tehetünk egészségük megőrzése érdekében. Szőrük speciális kefével való fésülése, fogaik ápolása, szemük, fülük állandó átvizsgálása megelőzheti az esetleges gyulladásokat, betegségeket.

A Belga Juhász etetése és tartása

belga juhász

Ahogyan minden kutya fajtánál, a belgáknál is fontos a megfelelő táplálása. Na de melyik kutyaeledel az amelyik a legjobban megfelel ennek a fajtának? Erre konkrétan nem lehet választ adni.

Hiszen koruk, súlyuk, aktivitásuk és testfelépítésük szükséges ahhoz, hogy megtudjuk mi a legjobb számukra.

 

Akármilyen etetés mellett döntünk, legyen az prémium minőségű kutyatáp, konzerv vagy egyéb, 70-80%-ban húsból kell állnia. A kutyák legfontosabb fehérje forrása a húsból származik.

Tehát etetésüknél ezt kell elsősorban figyelembe venni. Természetesen a gyártók által előírt adagolás szerint.

 

Ahhoz is érdemes szakember segítségét kérni, hogy mennyit és mit adjunk kölyökkutyánknak, felnőtt belgánknak vagy a már éppen idősebb juhászkutyánknak.

Előfordulhat a manapság gyakori allergia is az állatnál, ebben az esetben speciális tápra, etetésre szorul.

 

A húson felül vitaminokra és egyéb tápanyagok bevitelére is szükség van. A gondos és szerető kutyatartás a legfontosabb záloga kedvencünk egészségének.

Ha Belga Juhászunkat megfelelően etetjük, szeretjük és gondozzuk, nem lesz sok baj az egészségével.

A felnőtt kutya szükségletei

belga juhász

Minden felnőtt kutyának, így a belgának is szüksége van elsősorban szerető gazdira, aki irányítja és megadja számára azokat a dolgokat, amire ennek a kutyának szüksége van.

Ha tapasztalt gazdi veszi magához, tudni fogja az igényeit. Ellenkező esetben érdemes szakember tanácsát kikérni.

 

Ha sokat mozog a kutya, ez főleg erre fajtára érvényes, pozitív hatással van a testi és lelki fejlődésére. A mindennapos séta a Belga Juhászokat nem elégíti ki sem fizikailag sem szellemileg.

A rendőrkutyaként is alkalmazott juhászkutyák jólétéhez és egészségi állapotához hozzájárul a folyamatos foglalkoztatás.

 

Amennyiben családi kutyának szánjuk ezeket a négylábúakat, szükség van kiegészítő foglalkoztatásukra is.

Ezért érdemes külön feladatokkal megbízni, mert nem csak őrző-védő kutyaként állják meg a helyüket remekül. Sportokban és egyéb ügyességi, szellemi feladatokban is jeleskednek.

 

Intelligenciájuk, gyorsaságuk és kitartásuk lenyűgöző. Jó testi adottságaik mellett a megfelelő ember kiválóan tudja irányítani ezeket az energiabombákat.

Jelenleg nem igen akad olyan kutya, amelyik fel tudja velük venni a versenyt. Például ha falra kell mászni, a belgák 2,5 méteres falon is probléma nélkül átmásznak. Ugróképességük utolérhetetlen.

Kinek legyen Belga Juhásza?

sportos kutya agiliti pályán hatalmasat ugrik

Ahogyan már említettük, optimális esetben egy sportos és temperamentumos, keménykezű gazdinak való ez a fajta.

Aki gyakorlott kutyatartó és irányítani tudja ezt a kemény ebet. Sok idővel rendelkezik és képes a falkavezér szerepét betölteni a kutyánál.

 

Ugyanis ahhoz, hogy a Belga Juhász jó családi kutya legyen, türelem és szeretet mellett következetes nevelésre és korai szocializációra is szüksége van a kutyának.

A túlzott szigor ennél a fajtánál egyáltalán nem célravezető.

 

Viszont a sok-sok simogatás, a közös programok és a dicséret, jutalmazás meghozza a nevelés gyümölcsét.

Azok a belgák, amelyek megfelelően vannak fejlesztve szellemileg és testileg is kiegyensúlyozott és hű társak lesznek.

Sok örömet és boldogságot okoznak a gazdinak az együtt töltött évek alatt.

egy kölyök kutya egy gyékény asztalon figyel

Aki úgy érzi, hogy megbirkózik ezzel a feladattal, jó döntést hoz. Hiszen ezek a juhászkutyák 10-14 évig lesznek a leghűségesebb és legodaadóbb társai.

Megvédik a gazdit és a családját és soha nem okoznak csalódást semmiben. Tehát érdemes kiválasztani és szeretni őket /IS/.

 r


További kutyafajták leírásáról itt olvashatsz.

Kérdésed van?

Vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy kövess minket  a Facebook-on!

Tartalomhoz tartozó címkék: Fajtaleírás
Az oldal tetejére