Barion Pixel

A kölyök kutyatáp rejtelmei

Zola
A kölyök kutyatáp rejtelmei

A kölyök kutyatáp adagolás igen fontos tényező. A kezdetek a kölyökkutya táplálása terén nagyon meghatározónak számítanak. A szőrmók ebek elválasztása anyjuktól általában 3 hetes korban kezdődik.

Ez a folyamat eltarthat a hetedik-nyolcadik hétig is. Ekkorra válnak a kölykök alkalmassá arra, hogy gazdihoz kerüljenek.

 

A kiskutyák naponta szopnak, akár 10-12 alkalommal is. Ezért nagyon fontos a fokozatos elválasztás. Na és persze az is, hogy utána több, kisebb adagban kapják meg a napi élelem adagjukat.

Ha tenyésztőtől vásároljuk a kutya babát, akkor érdemes eleinte azt a kölyök kutyatápot kapnia, amit ott is kapott. Így természetesen könnyebben megszokja az új környezetét is.

Később aztán kezdhetünk gondolkodni azon, hogy milyen kölyök kutyatáppal akarjuk táplálni. Mi a legjobb újdonsült kis házi kedvencünknek.

A kis ebeknek általában picit érdemes beáztatni azt a tápot, amit felkínálunk nekik. Három hónapos koráig legalább három-négy alkalommal kínáljuk meg kutya eledellel a kölyköt.

Fontos az egyenlő mennyiség, egyenlő időközönkénti adagolása.

 

Természetesen a terméken megadott előírásoknak megfelelően. Nagyon sok mindentől függ a mennyiség kiporciózása. Ezt meghatározza a kutyus habitusa, fajtája, kora, testalkata.  Nem utolsósorban pedig az étvágya is természetesen.

Meddig kell adni a kölyökkutyának az úgynevezett junior tápot? Általában 1 éves korig ajánlott. De egyes tenyésztők szerint a nagyobb testű kutyusokat érdemes akár 1,5-2 éves korig is kölyök kutyatáppal etetni.

 

A kölyök kutyatáp napi adagolása

  kölyök kutyatáp - egy fekete bullterrier kiskutya áll egy párnán

A legtöbb esetben napi kétszeri etetés javasolt. Amikor már elérik azt a kort, hogy teljes biztonsággal esznek. Valamint  a megfelelő tápot vagy más eleséget kiválasztottuk már  számukra.

Az etetési táblázat alapján megtudhatjuk, hogy az általunk választott kölyök kutyatápból mekkora az ajánlott mennyiség.

Kulcsfontosságú a kölyökkori megfelelő táplálás. Mert ezzel elkerülhető a fiatal korban kialakuló ízületi és csontrendszeri betegség.

 

Általában a nagytestű ebek esetében áll fenn ennek a betegségnek a veszélye. Hiszen növekedésük során egy év leforgása alatt megsokszorozzák a testsúlyukat. Van olyan eset, hogy akár megszázszorozódik a kutya súlya.

 

Egyes fajtáknál a születési súly 50-60 dkg. Viszont egy éves korukra elérhetik az 50-60 kg-ot. Vagyis másként kell etetnünk egy tacskót és mondjuk egy dogot kölyökkorától kezdve.

 

Egy ilyen jelentős növekedés bizony megterheli a kutyus szervezetét. Az ízületét és a  csontozatát egyaránt. Ezért elengedhetetlenül fontos a megfelelő táplálás.

Vagyis létfontosságú a jövőbeni egészsége érdekében kutyusunk kölyökkori etetése. Az hogy tudjuk mit, mennyit és hogyan adjunk nekik ebben a korban.

 

Érdemes tehát szakember segítségét kérni a táplálása területén. Azért, hogy kutyánk fehérjében és energiában gazdag étrendet kapjon.

A kölyök kutyatápok esetén útmutatás kapunk. Mégpedig a tápon lévő adagolási táblázat segítségével. Ez a szárazeledelek csomagolásán minden esetben megtalálható.

 

Mi a legfontosabb a kölyök kutyatáp és egyéb eledel etetésével kapcsolatban?

  kölyök kutyatáp - egy fekete cser tacskókölyök néz ki egy kosárból

 

Sajnos a kezdő gazdik sokszor esnek hibába ezen a téren. Vagyis nem etetik jól, következetesen a kölyköket. Szeretnek ezek a szőrös babák az asztalnál „falatot koldulni”.

Könyörgő szemüknek ki is tudna ellenállni? Aztán egyre gyakoribbá válnak ezek a „leesett” falatkák. Akkor bizony a komisz kis kutya gyerekek hamar megszokják ezt.

 

 Nem akarnak mást enni, nem kérik már a kölyök kutyatápot. Ahogy a gyerekünknek sem adhatunk mindig „Mekis” hambit.  Vagy éppen sült krumplit, bár azt szeretik a legjobban.

Őket is etetjük salátával, főzelékkel és levessel is. Nos, nincs ez másként „szőrös gyermekünkkel” sem. Ők is jobban szeretik a házi kosztot, mint a tápot.

Ezért egy idő után követelni is fogják. Hiszen az asztalról lekerülő ételek szaftosabbak, ínycsiklandóbbak. Mint mondjuk a száraz eledelek.

 

 Tele vannak esetlegesen szénhidráttal, fűszerekkel. Ami gyorsan gyomor panaszokhoz, hányáshoz vagy hasmenéshez is vezethet. Márpedig a kölyköknek erre van a legkevésbé szükségük.

Sokkal inkább fontos számukra a megfelelő mennyiségű fehérje, zsír és az omega-3. Vagy az omega-6 zsírsav adagolása.

Ezért ha táppal etetjük a kis kutyánkat, akkor biztosak lehetünk benne hogy megkap mindent. Mindazt a vitamint és ásványi anyagot, ami az egészséges fejlődéséhez szükséges.

 

Válogatós a kölyökkutyám, mit tegyek?

kölyök kutyatáp - egy szomorúszemű yorkshire kiskutya fekszik a kanapén

Ha a kutyus el kezd válogatni, a legtöbb gazdi bizony megijed. Hogy mit is csinált rosszul? Ilyenkor jön a tanács. Ha éhes majd megeszi a kölyök kutyatápot is. De mi van, ha mégsem?

Persze mi  a legkézenfekvőbb dolog ilyenkor? Ha tápváltással próbáljuk megoldani a problémát. Mert főleg a kezdő gazdik számára nehezen fogadható ez el. Vagyis, hogy kis kedvencük nem akar enni.

 

Pedig még ilyen kicsi és szüksége lenne az ételre! Ahogy a gyerekünket is próbáljuk rávenni az evésre mindig. A kutyusunkkal sem viselkedünk másként. Hiába tudjuk, hogy nem emberek.

A városi kutyák, akik velünk élnek a lakásban, bizony közel állnak hozzánk. Közelebb mint a kertben élő házi kedvenceink. Éppen ezért másként is viselkedünk velük kapcsolatban.

 

Tehát jöhet a próbálkozás. Vagyis az, hogy mással etessük meg. Váltsunk tápot, főzzünk neki. Vagy sikerül eltalálni az ízlését vagy nem.

De az is lehet, hogy valami betegség áll ilyenkor a háttérben. Szóval nem árt orvossal is konzultálni erről. A kutya számára az evés nem gasztronómiai élmény. 

A szakkönyv szerint neki a létfenntartáshoz szükséges feladat.

 

Az ebek pedig nagyon szeretik az állandóságot. Így valahogy rá kell vennünk arra, hogy a tápot egyenek. Olyat, ami egyszer már bevált.

Vagyis a száraz kutyatáp továbbra is napi eleség legyen lehetőleg. Feleslegesen ne változtassunk. Amennyiben már „elrontottuk” kis kutyusunkat evés szempontjából, akkor sincs baj.

Léteznek olyan száraz kutyatápok, amiket kimondottan válogatós ebeink számára találtak ki. Természetesen van ilyen kölyök kutyatáp is.

 

A kutya emésztése

 

kölyök kutyatáp - fekete-fehár amstaff kiskutya szagol bele a levegőbe

 

 

Négylábú barátaink külsőleg nagyon radikális változásokon mentek keresztül az idők folyamán. De belső, azaz fiziológiai tulajdonságaik nem változtak meg jelentősen. Vagyis emésztőrendszerük, rövid és savas.

Akárcsak a többi húsevő állat emésztőrendszere.  Hogy miért van ez így? A legkézenfekvőbb oka ennek, hogy a hús emésztéséhez nincs szükségük hosszú bélrendszerre.

 

Más a helyzet mint a növényi táplálék emésztésével. Hiszen a hús sokkal könnyebben emészthető. Ezért aztán a kutya gyomra, akárcsak a többi ragadozóé, egyszerű és erősen savas.

Ez segít a fehérjék gyors lebontásában. Valamint az elfogyasztott húsokban lévő baktériumokat is könnyen elpusztítja. Nyálukból azonban hiányoznak az enzimek.

Így a szénhidrát lebontásáért felelős enzim az amiláz is. Ez teljesen másképpen viselkedik szervezetükben.

 

 Míg mi a legkönnyebben a szénhidrátból nyerünk energiát. Addig a kutyusok esetében a szénhidrát túlzott bevitele tejsav felhalmozódást okoz az izmokban. Vagyis fáradtabbak és levertek lesznek tőle.

Kutyáink tehát nem mindenevők. Hiába élnek velünk több tízezer éve. Ezért figyeljünk oda táplálkozásukra mindenképpen.

 

kölyök kutyatáp - skót terrier kölykök arany háttérrel

Elmondhatjuk tehát, hogy a jó minőségű kölyök kutyatápnak azt az eledelt tekinthetjük, ami jól hasznosul. Megfelelő mennyiségű fehérjét és zsírokat tartalmaz.

A lehető legalacsonyabb szénhidrát mellet. Ha a kiskutyánkat ilyen száraz táppal etetjük a kezdetektől fogva nem tévedhetünk. Biztosan nagyon sokáig élvezhetjük majd a vele való együttlétet.

 rz

A kölyök kutyatápokról bővebben itt olvashatsz.

Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy kövess minket  a Facebook-on!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kutyatáp
Az oldal tetejére