Barion Pixel

Ha a cicának ki kell menni!

Ha a cicának ki kell menni!

Ha macskát viszünk a házhoz, arra bizony fel kell készülni alaposan! Izgalommal teli napok előzik meg az örömöt, amikor is kiscicát először köszönthetjük új otthonában. S ha szobacicáról van szó, akkor az első és legalapvetőbb kérdés, hogy a macska WC a helyére kerüljön. Persze át kell gondolni számtalan dolgot, hogy a ház, jövendő lakója jól érezze majd magát, de az egyik legfontosabb, amit be kell szerezni, az alomtálca. S mivel benti cicáról van szó, ehhez, vagyis a macska WC használatához is hozzá kell szoktatni mielőbb a kis szőrmókot.

Ezt az alapvető felszerelés azért is az egyik legfontosabb tényező, mivel a közös élet sokkal zökkenő mentesebben indul, ha már az elején elkerüljük a kisebb-nagyobb baleseteket.

Hogyan használhatjuk ki a macska ösztöneit?

A cicák rendelkeznek azzal az alapvető ösztönnel, hogy a dolgukat olyan helyen végezzék el, ahol el tudják kaparni ürüléküket, tehát a talajhoz hasonló felületű alomra lesz szükség, valamint arra, hogy az alomtálca mérete és falmagassága is megfelelő legyen. Így háziállatunk könnyedén tudja macska WC gyanánt használni az első pillanattól kezdve. Ehhez pedig nem kell mást tennünk, mint azt, hogy amint megérkezik otthonunkba a cicánk, első utunk az alomtálcához vezessen vele együtt. Akkor a bársonytalpú már ösztönösen fogja tudni, hogy mit tegyen, nem kell tanítani arra, hogy használja ezt az alkalmatosságot. Szintén az ösztöneinek köszönhető az is, hogy el is kaparja ürülékét, ezzel jelezve, hogy részéről a terület megjelölése megtörtént.

Milyen a megfelelő macska WC?

Ahhoz, hogy cicánk megszokja új környezetét és komfortosnak érezze új otthonát, létfontosságú a megfelelő alom kiválasztása. Tudjuk, hogy a kicsi szőrgombócok hamar felcseperednek, ezért olyan alomtálcát kell kiválasztanunk számára, amibe belenőhet, tehát nem fogja idővel kinőni.

Viszont a választásnál figyelembe kell vennünk azt a tényt is, hogy amíg kicsi az állat, addig is könnyen tudja használni az „illemhelyet”

Talán az egyik legjobb választás, ha a macska WC magasabb falú és tetővel is rendelkezik, mert:

  • kevesebb a járulékos piszok, mert a széklet elkaparása közben sem kerül a tálcán kívülre az alomból
  • privát szféraként működik, amit a cicák nagyon igényelnek, lévén szemérmesek, vagyis szeretik a dolgukat diszkréten végezni
  • kordában tartják a kellemetlen szagokat, hiszen képesek azok terjedését megakadályozni, lelassítani, főleg ha nincs lehetőség az alom gyakori cserélésére.

Megeshet azonban mindezek ellenére, hogy az első ismerkedés az alomtálcával idegességet vált ki a cicából. Ilyenkor lehet ösztönözni néhány jutalomfalattal a macska WC használatára, hogy bátrabbá váljon és komfortosabban érezze magát.

Fedél esetén a levehető fedéllel és levehető oldalakkal rendelkező alomtálcák a praktikusak, ezekhez könnyebb alkalmazkodni. Aztán szépen, fokozatosan visszaépíthető a tető és az oldalak, amikor már kis kedvencünk teljes biztonsággal használja a tálcát.

Fontos szabály még, hogy ahány cica van a háznál, annak mindnek külön alomtálcát kell biztosítani, sőt a legjobb, ha eggyel több tálca van, mint amennyi a macskák száma.

Az alomtálca helye a lakásban!

Mint már említettük, a macskák is diszkréten szeretik végezni ezt az intim dolgukat, akár csak az emberek, ezért is érdemes az alomtálcát a lakás egy félreesőbb, csendesebb pontján elhelyezni, mondjuk egy sarokban vagy egy rejtett zugában valamelyik helyiségnek.

Arra viszont mindenképpen ügyelni kell, hogy a cica mindig el tudja érni az illemhelyet akadály nélkül.

Nem szabad ajtó mögé vagy hangos, háztartási eszközök közelében elhelyezni, hiszen ez ijedtséget okozhat kedvencünknél.

Fontos még, hogy a macska WC ne legyen közel a cica etető és itató táljához, hiszen ők sem szeretnek enni vagy inni a toalett közelében, ahogy az emberek sem.

A megfelelő alom kiválasztása

Manapság, mint mindenben, ebben is a bőség zavarával küzdhetünk, hiszen rengeteg féle alom kapható, érdemes néhány szempontot szem előtt tartani a vásárlás előtt:

  • ne poroljon, hiszen az alomból felszálló por esetleg irritálhatja a cica légzőszervét, allergiás reakciókat válthat ki nála
  • az alom anyaga ne csomósodjon nedvesség hatására, hiszen ha cicánk kíváncsiságból megkóstolja, így problémákat okozhat a gyomrában
  • ne legyen az alom illatosított, mert szőrös kis kedvenceik utálják az erős illatokat, ez is irritálhatja szemüket, orrukat és még teljesen el is riaszthatja őket a kijelölt toalettől
  • az alom legyen könnyen kezelhető, egyszerűen fellapátolható, amit a kukába helyezni a legegyszerűbb szétszóródás nélkül
  • az alom típusa ne változzon, legyen könnyen beszerezhető, hiszen a macskák a szokásaik rabjai, ezért nem szeretik a változásokat ezen a téren sem

Fontos, hogy naponta cseréljük az almot, ne csak magunk miatt, hanem azért is, mert a cicák elvárásai magasak, ha nem találják elég higiénikusnak a toalettet, esetleg máshová teszik át ezen tevékenységük székhelyét.

Apró balesetek mindig történhetnek

Ahogy a gyerekeknél úgy a kölyök cicáknál is előfordulhatnak apróbb balesetek. Bár az ősi ösztönök működnek, azért megtörténhet, hogy az elején véletlenül rossz helyre sikerül pisilni a cicának, vagy elfeledkezik játék közben magáról és nem az alomtálcára csurrant. Ilyenkor haladéktalanul el kell tüntetnünk az árulkodó foltot és szagot, nehogy később visszatérjen cicánk a baleset színhelyére, már tudatosan, hiszen a szaggal territoriális jelzés kerül a padlóra vagy szőnyegre. S ha a cica saját területkén jelöl meg egy helyet ezzel a módszerrel, azonnal el kell távolítani a további félreértések és félre pisilések elkerülése miatt.

Az sem mindegy persze, hogy milyen tisztítószer alkalmazásával próbálunk az árulkodó jeltől megszabadulni. Ha ugyanis ammónia tartalmú fertőtlenítőt használunk, annak a szaga nagyon hasonlít a cica vizeletének szagára, s ezzel nem elriasztjuk, inkább visszacsábítjuk majd a kis imposztort. Legjobb, ha enzim alapú tisztítószert vetünk be, de az egyszerű meleg víz és szappan is megteszi a hatását, hiszen képes lebontani a macska vizeletét és még a nyomokat is el tudja tüntetni, ha ügyesek vagyunk.

Ha nem használja a cica az alomtálcát

macska wc

A legtöbb cicának nem jelent problémát a macska WC rendeltetésszerű használata és minden probléma nélkül megszokja, sőt szívesen használja. Természetesen azonban vannak kirívó esetek, amikor valamilyen oknál fogva nem akarja, vagy nem tudja megszokni kis kedvencünk az alomtálcát. Ha nem akar megbarátkozni a dologgal és aggódunk miatta, érdemes állatorvoshoz fordulni, hogy az esetleges egészségügyi problémákat kizárhassuk, ami a háttérben húzódhat.

Ha azonban csak kicsit önfejű és nehezebben kezelhető a kis cicánk, akkor sok-sok dicsérettel, szeretettel, türelemmel és jutalomfalatokkal segíthetünk neki abban, hogy használja rendeltetésszerűen a számára kijelölt illemhelyet.

macska wc

Általában ez nem szokott problémát jelenteni hosszú távon, hiszen a cicák nagyon tiszta állatok!

Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy kövess minket  a Facebook-on!

Tartalomhoz tartozó címkék: tippek tanácsok
Az oldal tetejére