Barion Pixel

Vajon A Kutya Diéta Mikor Szükséges A Kutyámnak?

Zola
Vajon A Kutya Diéta Mikor Szükséges A Kutyámnak?

A kutya diéta több esetben is szükséges lehet kis házi kedvencünknek. Az egyszerűbb oka, ha diétáznia kell, amikor elrontja a gyomrát.

Ez bizony előfordul minden kutyusnál. Hiszen nem ismerik az elég szót. Így aztán ha túl sok kutyatáp kerül a tálba, bizony következményei vannak.

Ilyenkor történnek balesetek. Hasmenés, de hányás is előfordulhat. Jogos a kérdés, hogy mit egyen a kutya hányás után? Erre már egy korábbi cikkünkben kitértünk.

Most viszont egy hosszú távú kutya diétáról van szó. Ez az úgynevezett eliminációs diéta.

Erre akkor van szükség, ha ebünk allergiás lesz. Márpedig mai világunkban ez egyre gyakoribb. Az allergia egy tünet.

A kutya immunrendszere idézi elő ezt a hibás immunreakciót. S bizony ez a betegség sok gazdinak és kedvencének keseríti meg a mindennapjait.

Kutya diéta eleség allergia esetén

kutya diéta

 

Az allergia lehet környezetre és ételre kiváltott reakció. Allergén anyag bármi lehet a környezetünkben. Poratka, virágpor, fém tárgyak és még sorolhatnánk.

Ez általában csak egy bizonyos időszakban kínozza a kutyust. De nagyon nehéz megkülönböztetni az eleségallergiától.

Természetesen a kutya diéta csak akkor használ, ha négylábú barátunk valamilyen ételre reagál így. A potenciális allergének általában fehérjeforrások. Vagyis csirke-, marha-, pulykahús.

Vagy tejtermékek, szója, tojás is válthat ki ilyen tüneteket. De szénhidrátforrásokra is lehet érzékeny ebünk. Ilyen az árpa, búza vagy a kukorica például.

Sajnos az is előfordul, hogy szőrös kedvencünk egynél több dologra is allergiás egyszerre. No, ilyenkor van feladva a gazdinak a lecke!

Az ételallergia változó, hogy mikor jelentkezik a kutyusoknál. De bármilyen korban előfordulhat. Akkor is, ha hónapok vagy évek óta ugyanazt fogyasztja kutyusunk.

Ilyenkor viszketés, kiütések, fül vagy szemgyulladás jelentkezhet. Gyakori vakarózás és köhögés. Na meg persze hányás és hasmenés is.

Ha pedig az ember kutyája hány, rögtön a kutya diéta kerül előtérbe. Akár tetszik négylábúnknak akár nem.

Meddig diétáztassuk a kutyust?

kutya diéta

Ha ételallergiáról van szó, akkor ez bizony 6-12 hét alatt hozhat csak eredményt. Ugyanis ilyenkor kizárásos kutya diétát tartunk. Márpedig az nem egyszerű feladat ezt megtartani.

Az allergia tesztek nem oldják meg ezt a problémát. Megkapjuk, hogy mire nem allergiás a kutyus. De az nem derül ki, hogy mire allergiás konkrétan.

Az eliminációs diéta viszont rendkívül hatékony. Bár időigényes és szigorú követelményeket támaszt. Ha azonban ezeket sikerül betartanunk, rendkívül hatékony.

Ráadásul nem olyan drága, mint mondjuk egy teszt. Ez sem elhanyagolandó természetesen. Mi a lényege ennek a kutya diétának? Nagyon egyszerű.

Az alapoktól kell felépíteni a kutya étrendjét. Vagyis 1 új fehérjéből és maximum 1 szénhidrátból álljon. A lehetséges allergéneket így próbáljuk meg kizárni.

A fehérjeforrás csak egyféle lehet és lehetőleg hús, hiszen arra gyakrabban allergiásak kis vagy éppen nagy kedvenceink. Több féle fehérjénél nem érünk el változást, nem derül ki mire is allergiás a kutyánk.

Az eliminációs diéta kizárásos módszere

Mit is jelent az, hogy egy új fehérje szerepeljen az étrendben? Olyan húst kell etetni ebünkkel, ami még eddig nem szerepelt az étrendjében. Vagyis a szervezete nem találkozott még vele.

Tehát ha eddig csirkehússal etettük, jó megoldásnak bizonyul a nyúlhús. Persze azért a marhahús kizárása is indokolt. Bár azt sem igazán szokták tolerálni az érzékeny szervezetű kutya egyedek.

Extrémebb megoldásban is lehet gondolkodni. Mondjuk a strucc, kenguru vagy zebra falatok is beválhatnak. Ezek mellé növényi szénhidrátként a kölest vagy a hajdinát válasszuk.

A nyúlhús mellé a rizs tökéletesen megfelel. Ez az eliminációs diéta első lépése. Az új fehérjeforrás és a megfelelő köret kiválasztása.

kutya diéta

 

Ebben az időszakban kerülendő a jutifalat, a vitamin vagy az asztalról leeső falatka adása. Bármilyen nehéz is ezt megállni. Kedvencünknek ez idő alatt /6-12 hétig/ csak az említett ételt adhatjuk.

Vagyis ami korlátozott összetevőket tartalmaz. Amennyiben elmúlnak a kutyus tünetei, hurrá. A dolog megoldódott. Ha nem, folytatódik a keresés.

Két eshetőségünk van, ha továbbra is fennállnak a tünetek. Vagy ha egyáltalán nem enyhültek. Keresünk másik fehérjeforrást, azzal próbáljuk a kutya diéta folytatását.

Bár a nyúlhús esetében szinte kizárt az ételallergia. Akkor a környezetben van valami allergén anyag. Kitartónak és türelmesnek kell lenni.

A kutya diéta örökre szól?

Sajnos azt kell mondanunk, hogy igen. Ez a fajta diéta nem hagyható abba. Ha ugyanis visszatérünk a régi étrendhez és megjelennek a tünetek, akkor sínen vagyunk.

Tudjuk mi volt a kiváltó ok. Ezért érdemes továbbra is megmaradni a diétás koszt mellett.

Saját tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy a nyúlhús és rizs bevált. Vagyis a csirkehúsra allergiás kutyusom tünetmentesnek mondható mióta ezt eszi.

Sem a marhahúst, sem a tápot nem bírta. Ezzel viszont évek óta tökéletesen elvan. Jó a kondíciója, fényes a szőre és már kiütései sincsenek.

Sokat harcoltunk vele, érte, mire ide eljutottunk, de sikerült.

Lehet, hogy a nyúlhúst sokan drágának gondolják. De nem kell állatorvoshoz vinni folyamatosan. Nem kap gyógyszereket, nem kapott soha szteroid injekciókat. Nincsenek kiütései.

#Mancs figyelő pózban

Boldog és kiegyensúlyozott, 6 éves kan Pittbull. Öröm ránézni, ez magáért beszél szerintem. Próbálkoztunk sok mindennel. Ez bevált és ennél maradunk, ha lesz elég nyúlhús továbbra is.

A nyúlhús nagyon egészséges. Nemcsak kutya diétának alkalmas, de emberi fogyasztásra is nagyon jó. Persze néha kap halat is hozzá, azt is szereti és bírja.

Szóval teljes kutya életet él így is. Bevallom nem is bánom. Hiszen a hús fogyasztása természetes egy kutyánál. Biztosan vannak tápok is, nekünk ez vált be.

Konklúzió a kutya diétával kapcsolatban

Van egy mondás, „az vagy, amit megeszel”. Ez azonban nemcsak ránk, emberekre érvényes. A kutyáinkra is nagyon igaz. Van, aki a nyers húsra esküszik. Van, aki a minőségi tápra.

Mások saját maguk főzik a kutyusuk ételeit. Egy valamit azonban soha ne felejtsünk el. A legfontosabb, hogy a kutyának jó legyen, amit eszik.

Ne csak szeresse megenni, de meg is feleljen neki. Vagyis tartalmazza mindazt, amire szüksége van. Ezt ki lehet tapasztalni, és ha sikerül, utána nem lesz vele probléma.

Boldog játékos kutyus

Kapunk egy kiegyensúlyozott, vidám barátot. Akinek olyan selymes lesz a szőre, amit imádunk majd simogatni.

A mi kutyusunk pont ilyen. Mióta kutya diétán van és nincsenek allergiás tünetei. Nemcsak mi szeretjük a fényes szőrét újra és újra megsimítani.

Bárki meglátja késztetést érez erre. Mindezt azzal értük el, hogy a megfelelő étrendet kitaláltuk a számára.

Persze állatorvosi segítséget is igénybe vettünk hozzá, ha szükség volt rá. De az utóbbi időben ez egyre kevesebb alkalom volt. Mondhatjuk, hogy a fő érdem a miénk, hogy kitartottunk és végig csináltuk vele.

De főleg a kutyusunké, hogy mindezt tűrte és elviselte hősiesen.


rz

kutya egészségről szóló írásainkat itt találod.

Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy kövess minket  a Facebook-on!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészség tippek tanácsok
Az oldal tetejére