Barion Pixel

Mit egyen a kutya hányás után?

Mit egyen a kutya hányás után?

Ezt a kérdést, hogy mit egyen a kutya hányás után, bizony sok gazdi felteszi magának, mert nem egyszerű eldönteni a választ. Ugyanis nem mindegy, hogy egy egyszeri alkalomról van szó a hányás tekintetében vagy esetleg valami betegség kapcsán következik be ez az állapot. Mindenesetre sem a kutyusnak sem a gazdinak nem egyszerű ilyenkor a helyzete.

Na de akkor mi legyen, mit egyen a kutya hányás után?

Jogosan aggódik minden kezdő vagy akár gyakorló gazdi ha a kutyusa kihányja a nemrégiben elfogyasztott ételét. Azzal azonban érdemes tisztában lenni, hogy ennek a dolognak több oka is lehet.

Ha szeretnénk számba venni a legalapvetőbb okokat akkor a következőkre gondolhatunk:

- Változtattunk a kutya étrendjén

- Füvet rágcsált nemrégiben és ez késztette hányásra

- Túl mohón habzsolta be az eledelt valamiért

- Lenyelheted olyan idegen tárgyat amit nem tud megemészteni

- Fertőzés, betegség miatt romlott meg az emésztése

Nézzük meg akkor, hogy melyik probléma mit is jelent közelebbről, mikor kell aggódnunk, mikor tudjuk megoldani magunk is a hányás utáni állapotot. Főleg, hogy mikor kell feltétlenül állatorvoshoz fordulnunk kis kedvencünkkel?

Változtattunk a kutya étrendjén

Amennyiben hirtelen változtatunk a kutyus étrendjén, mondjuk más tápot adunk neki mint eddig, vagy táp helyett főzött ételt kap. Esetleg átmenet nélkül térünk át a nyershúsos etetésre, akkor bizony az megviseli a kutyánk gyomrát. Ilyenkor jogosan kérdezhetjük mit egyen a kutya hányás után? Hát semmi esetre sem azt, amitől a baj bekövetkezett.

Nagyon fontos, hogy mindig fokozatosan térjünk át az étrend változtatásra és kérjük ki szakember véleményét mindenképpen ha drasztikus változtatásra készülünk. Azért, hogy hozzá tudjon szokni kutyusunk az új étrendhez és persze fel tudjuk mérni, hogy egyáltalán bírja-e majd?

Fűrágcsálás

Előfordul, hogy séta közben a kutyánk leáll úgymond "legelni". Ilyenkor valami gyomor problémával küzd, kimondottan azért rágcsál füvet, hogy azzal hányásra késztesse önmagát. Vagyis távozzon a gyomrából az a valami, ami fájdalmat, görcsöt okoz neki, esetleg megfekszi a gyomrát.

A kutyák tudják, hogy milyen fűre van szükségük és általában a "legelés" következménye hányás szokott lenni. Néha a felgyülemlett savat távolítják el ezzel szervezetükből. Ebben az esetben nem kell gondolkodni azon, hogy mit egyen a kutya hányás után. Ilyenkor, általában egyszeri alkalomról van szó, amit a fűvel elintéz és utána továbbra is rendesen eszik.

Habzsolás

Nem mindig azért hány az ebünk, mert érzékeny arra az eledelre amit kapott vagy nagy mennyiséget fogyasztott el belőle. Gyakran előfordul kicsi és nagy kutyáknál egyaránt, hogy a hányásuk félelem vagy szorongás következtében történik meg. Mondjuk több kutyus egyszerre evése esetén az eledelért való versenyzés is lehet a kiváltó ok. Hiába van elég étel a kutyák előtt, akkor is ösztönből igyekeznek, hogy maradjon elég étel nekik. A habzsolás természetesen megviseli a gyomrot, megnő a gyomorsav és máris kész a baj.

Mit egyen a kutya hányás után ilyen esetben? Bármit amit hajlandó megenni ha megnyugodott és lehetőleg igyekezzünk elkülöníteni az ilyen kutyát evés közben a többitől.

Ami még ebből a szempontból káros lehet az emésztésre, ha nem rágja meg rendesen az ételt és a kapkodó habzsolás következtében túl sok levegőt is nyel az evés folyamán.

Lenyelt, megrágott valamit

Előfordul, hogy szőrmók barátunk felkap valamit és lenyeli, aztán nem tudja megemészteni, ennek is lehet következménye a hányás. Szerencsés esetben sikerül ilyen módon eltávolítania a szervezetéből az oda nem való tárgyat, ami persze lehet is látni a gazdinak. Ilyenkor általában a mit egyen a kutya hányás után kérdés felesleges, hiszen az idegen tárgy távozása után újra enni fog, remélhetőleg jóízűen. Ezért is érdemes oda figyelni kis házi kedvencünkre, hogy ezeket a baleseteket lehetőleg elkerüljük, hiszen a hányás általában megviseli az állat szervezetét.

Betegség, fertőzés miatti hányás

Akármennyire is óvjuk a betegségektől, fertőzésektől négylábú barátunkat, bizony előfordulnak betegségek és ezek között az emésztőrendszeri problémák igen gyakoriak.

Ha a kutya evés után hányt, megette a füvet és folytatja a hányást, s ez nem csak egyszeri alkalom. Ha kedvetlen, esetleg megemelkedik a hőmérséklete, másképpen viselkedik mint szokott, minél előbb forduljunk vele állatorvoshoz.

Lehet szó allergiáról, amikor valamilyen ételt nem tud tolerálni a szervezete. Esetleg fertőzésről, amihez szüksége van orvosi segítségre feltétlenül, hogy a probléma minél előbb megoldódjon.

Ha nem tudjuk azonnal elvinni állatorvoshoz és az állapota súlyosbodik, ne kínáljuk étellel! De friss ivóvízre szüksége van mindenképpen, hogy a szervezete ne száradjon ki, ami a hányás és hasmenés következtében könnyen előfordulhat.

A hányásnak számtalan oka lehet

Ahogy nekünk embereknek is megviselik a külső behatások is a szervezetünket, ez a kutyáknál sincs másképpen. Sokszor az idegesség vagy a szorongás okozza kis kedvenceinknél is ezeket a problémákat. Félnek valamitől vagy valakitől. Új környezetbe kerülnek, a gazdi sokat hagyja őket otthon egyedül és még sorolhatnánk azokat az ismert és ismeretlen okokat amik odáig vezetnek, hogy a kutyus az ételt kihányja.

Sokszor van szükség speciális diétára is négylábú barátainknak, hiszen szenvedhetnek allergiában, áteshetnek gyomorrontáson vagy túlterhelhetik a gyomrukat. Ilyen esetekben kell mindenképpen állatorvoshoz fordulni, aki kivizsgálja kutyánkat és megállapítja, hogy mitől van a baj és a megfelelő diétához is tanácsokat ad.

Nem baj ha rossz csak beteg ne legyen! 

Ahogy a gyerekeknél is érvényben van a mondás, igaz ez "szőrös gyerekeink" esetében is, hogy nem baj ha rosszak csak betegek ne legyenek! Hiszen ha egészségesek akkor elevenek és boldogok és mindenki arra vágyik, hogy a kutyusa boldog és egészséges legyen. Mert nincsenek rossz kutyusok csak türelmetlen gazdik, ezt soha nem szabad elfelejtenünk. Legyen szó bármilyen fajtájú vagy korú kutyusról, mindegyik azért él, hogy a gazdájának örömet okozzon.  Ha néha mégis, egy kicsit félresikerülnek is a dolgok, a jó szándék megvan, ennyi bőven belefér a barátságba.

Mi emberek sem vagyunk teljesen tökéletesek valljuk be őszintén. S ezek a hálás jószágok ezt elnézik nekünk, úgy és olyannak szeretnek bennünket amilyenek vagyunk. Tehát bőven megérdemlik, hogy mi is elfogadjuk őket olyannak amilyennek egy kutyának lennie kell.

Vidámnak, elevennek, játékosnak, ragaszkodónak, hűségesnek, odaadónak, szeretnivalónak, szóval igazi kutyusnak. Olyannak amilyenek csak ők tudnak lenni és olyannak amivel minket is sokkal jobb emberekké tudnak varázsolni csodálatos kis lényükkel.

Éppen ezért vigyázzunk rájuk, óvjuk, féltsük, szeressük őket ahogy ők minket! Akkor fel sem kell majd tenni ezt a kérdést, hogy mit egyen a kutya hányás után, mert talán nem is lesz szükség erre a kérdésre..

 

Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy kövess minket  a Facebook-on!

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészség
Az oldal tetejére