Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k (sütik)használatát. További információk

Elfogadom

A Boxer Kutya Fajta Jellemzői

Zola
A Boxer Kutya Fajta Jellemzői

A Boxer egy olyan különleges fajta kutya, amilyen kevés van másik a "kutya társadalomban". Barátságos ebnek tűnik és kiegyensúlyozottnak. De ha meg kell védenie a családját ezek a tulajdonságai eltűnnek. Érdemes kipróbálni barátnak, családtagnak ezt a 4 lábú egyéniséget.

A Boxer története

 

Boxer

 

A Boxer ősének a brabanti bikaharapó kutyát tartják. Ez a fajta kutya már a középkorban is igen népszerű volt az európai országokban. Kimondottan vadászatra tenyésztették, főleg medvék és vaddisznók elejtésére.

 

A 16. század környékén, sőt a 18. században is harci kutyáknak képezték ki a boxerek őseit. Főleg bikákat kellett "levadászniuk". Innen is ered a bikaharapó nevük. Állkapcsuk széles volt, ezzel térdre, sőt földre tudták kényszeríteni ezeket a nagy állatokat is.

 

A korabeli leírások alapján ezek a bikaharapó vagy medveharapó kutyák nem voltak túl nagyok. Viszont erősek és bátrak voltak a harcban. Mindenre képesek voltak, amire a gazdájuk utasította őket.

 

Egerészés miatt hat hetes korukban a farkukat és a fülüket megcsonkították. Ezzel kinézetük kissé gonosszá, rosszindulatúvá vált. Talán ennek is köszönhető, hogy több országban betiltották a tartásukat.

 

A boxer kutya fajta jellemzői

Boxer

 

 

A mai boxerek viszont már sem küllemre sem tulajdonságaikban nem hasonlítanak az egykori bikaharapókhoz. A 19. században egy jól nevelt kutyafajtát hoztak létre. A bikaharapó és az angol bulldog kereszteződéséből jött létre a ma boxer néven ismert fajta.

 

A müncheni tenyésztők elképzeltek egy ideális kutyát, amit "Bierboxernek" neveztek el. Így lett a Boxer egy szép és igazán elegáns családi kutya. Ez a négylábú már mentes volt külső és belső negatív tulajdonságoktól egyaránt.

 

A Boxert manapság elsősorban családi kutyaként tartják és szeretik. De természetesen képes őrző-védő feladatok ellátására is. Valamint mint mentőkutya vagy sportkutya is kiválóan megállja a helyét. Gyermekszerető, ezért babysitterként és játszótársként is jeleskedik.

 

Behemót alkatának köszönhetően könnyen kezelhető. Kiképzése egyszerű, mivel abszolút képes behódolni az embernek. Fajtájára jellemző a rendkívüli vonzódása az emberhez és a hihetetlen tudásszomja. A hamisság messze áll a jellemétől.

 

A boxer megjelenése

 

Boxer

 

A ragaszkodó és hűséges Boxer tehát kiválóan képes ellátni őrző-védő feladatokat is.

Köszönhető ez megnyerő ám tekintélyt parancsoló külsejének is. Míg szögletes és széles fejével, hatalmas fogaival képes elnyerni a gazdi szívét. Addig a rossz szándékkal közeledőket el is riasztja ezáltal.

 

Jellemzője még a Boxernek az úgynevezett előharapás. Ami azt jelenti, hogy az alsó állkapocs a felső felé nyúlik. De csak éppen annyira, hogy a dús felső ajkak még takarják az alsó fogsor metszőfogait. Így nem annyira félelmetes.

 

Színben lehet sárga és csíkos egyaránt. A sárga szín egészen világostól a sötét szarvas-vörösig terjedhet. A csíkos Boxereknél a sötét, akár fekete csíkoknak ki kell tűnniük határozottan a sárga alapszínből. Fehér foltok esetleg a fej 1/3-án fordulhatnak elő.

 

A Boxer szőre fényes és rövid. Erősen tapad a testéhez, ezáltal még inkább látszik, hogy teste igen izmos és erős. Nem ügyetlen és nem lassú kutya, sőt hátsó izmos lábainak köszönhetően gyorsan és szépen mozog. Testalkata négyzetes, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag olyan magas, mint amilyen hosszú.

 

 A szukák marmagassága 53-59 cm, a hímeké 57-63 cm általában. Ma már a kölyökkutyák fülét nem csonkítják, sőt tiltott ez a beavatkozás. Ugyanez vonatkozik a farok megrövidítésére is. Sötét, fekete szemhéjú szemei a Boxer küllemét energikussá varázsolják.

 

A Boxer etetése

kislányok etetnek két kölyök kutyát 

 

Természetesen a Boxernek is olyan étrendre van szüksége, ami a legoptimálisabb az egészsége szempontjából. Hogy ez mit is takar tulajdonképpen? Nagyon egyszerű, főleg hússal kell táplálni őket.

 

Vagyis akár száraz táppal, akár nedves táppal etetjük a kölyök vagy felnőtt Boxerünket, annak legnagyobb részt húst kell tartalmaznia. Fontos tehát a minőségi eledel beszerzése és adagolása. Ez az életkornak, fajtának és habitusának megfelelő legyen.

 

Amennyiben saját magunk neveljük, képezzük ki a kutyusunkat, érdemes jutalomfalatot vagy snacket is beszerezni számára. Ezzel a legtöbb kutyus kiválóan motiválható, valamint fogaik egészségét is javítja.

 

Egészségük

 

Mint minden fajtánál, a Boxernél is előfordulnak betegségek, amire hajlamosak sajnos. Ilyenek például az ízületi deformációk, mint a csípődiszplázia vagy a gerincmeszesedés.

 

Mindenképpen óvatosnak kell lenni az olyan tenyésztőkkel szemben, akik túl olcsón értékesítik a Boxer kölyköket. Hiszen ha örökletes betegségben szenvednek a magas orvosi költségek túlszárnyalják majd azt az árat, amennyiért vettük volna ha egészséges.

 

A német Boxer tartása és nevelése.

 

Boxer

 

A Boxert a mai napig is német jelzővel illetik, mivel kitenyésztése Münchenben történt, ahogyan ezt már említettük is. Habár ezek a fajta kutyusok könnyen nevelhetőek és behódolónak számítanak, következetes nevelésre nekik is szükségük van.

 

A tapasztalt oktatók tisztában vannak azzal, hogy a Boxerrel nyugodtan és humorral kell bánni. Bár könnyen tanul és "jó diák", néha makacs és akaratos tud lenni. Ilyenkor aztán semmire nem lehet rávenni. A kényszerítést nehezen viseli és nem is nagyon tűri el.

 

Ellenben ha úgy érzi megfelelően bánnak vele, szívesen és örömmel teljesíti az imádott gazdi minden óhaját, akaratát. A sportolás ennek a fajtának a mindene. Imád hosszú sétákat tenni. Jó társnak bizonyul a túrák alkalmával is. Tehát kimondottan kellemes társa lehet egy sportimádó családnak mondjuk.

 

Öreg korára sem veszíti el játékos kedvét. Szívesen hozza vissza az eldobott labdát, botot, vagy húzogatja a kötelet akár a gyerekekkel is. Éppen ezért kiváló játszópajtása tud lenni a gyerekeknek. Soha nem unja meg a játékot.

 

Kezdőknek is ajánlott ez a fajta kutyus?

 

kislány játszik egy kutyussal a zöld fűben

 

Mivel a Boxer szívesen behódol az embernek és szeret tanulni, kezdők számára is ajánlott. Azonban ha a gazdi első kutyája lesz, érdemes tájékozódni a fajtáról mielőtt hazaviszi.

 

Természetesen nemcsak a kutyusnak kell megtanulnia bizonyos dolgokat, hanem a gazdinak is. Az jó ha felkészül felszerelések terén és beszerzi a nyakörvet, pórázt vagy hámot. Fekhelyet és etető meg itató tálat a kis jövevény számára.

De a gazdi jelöltnek informálódnia kell a kutyanevelés témájában is. Érdemes utána nézni a Boxer jellegzetességeinek. Tájékozódni kell a nevelési szabályokról és még számtalan dologról. Fontos döntés ez, ami megváltoztatja kutyus és gazdája életét.

 

Amennyiben szükséges, érdemes szakember segítségét és tanácsát is kikérni etetés, nevelés és egyéb témában. Egy csodálatos de teljesen új élet kezdődik mindenki számára. Ehhez idő kell, türelem és sok-sok szeretet.

 

De aki szereti a kutyát, hamar rá fog érezni ennek az "Izére" is. A Boxer pedig egy olyan különleges kutyus, amiben nem fog csalódni, ha őt választja. Biztos, hogy örömteli éveket töltenek majd el együtt, nyugalomban, békében és szeretetben.

 

családi piknik apa anya két gyerek és két kutya

 

 

Mert ahogy a mondás is nagyon szépen elmondja az állatokról:

"Az embert hordozza a ló, eteti az ökör, ruházza a juh és védelmezi a kutya."

 

További kutyafajták leírásáról itt olvashatsz.

Kérdésed van?

Vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy kövess minket  a Facebook-on!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Fajtaleírás örző védő kutya
Az oldal tetejére