Barion Pixel

Pitbull a méltánytalanul kirekesztett kutyafajta

Zola
Pitbull a méltánytalanul kirekesztett kutyafajta

Pitbullnak a köznyelv szerint néhány azonos jegyeket viselő kutyát is neveznek. Egyszóval minden olyan fajta, aminek hasonló az alkata, kinézete ezt a nevet viseli. 

Viszont az amerikai Pitbull terrier fajtát csak az USA-ban ismerik el.

 

Vagyis ez konkrétan az jelenti, hogy az európai Pitbull név alatt sokszor az amerikai statsfordshire terriereket, vagy erre hasonlító keverékeket is értik.

 

Igaz ugyan, hogy az emberek hibája miatt ezt a fajtát sokszor harci kutyaként emlegetik. Valójában dajka kutyaként jelentek meg először. Kiváló tulajdonságaik miatt nagy népszerűségnek örvendenek a mai napig.

A Pitbull "kettős" élete

 

A fajtát az angol buldogok és a terrierek keresztezésével tenyésztették ki.

Az amerikai Pitbull terriereket állítólag kifejezetten arra tenyésztették ki, hogy harcoljanak. Először patkányokkal, később egymással. De soha nem az emberekkel!

Ennek ellenére a köztudatban úgy élnek, mint harci kutyák!

Pitbull

Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a Pitek beceneve Amerikában, az 1800-as években "The Nanny Dog" volt. Ez pedig magyarul "Dajkakutyát" jelent.  

 

Sok-sok generáción keresztül az amerikai családok kizárólag ezt a fajtát tartották gyermekeik mellett. Azért mert a legmegbízhatóbb kutyának bizonyult. Akár kicsi akár nagy gyermekről volt szó.

 

Így vált ez a Pit egy nemzet bébiszitterévé. Mégis hogyan történhetett, hogy mára viszont sokan a "sátán kutyájának" tartják?  Agresszív és gyilkos ebnek van elkönyvelve?!

 

Sajnos ezt a negatív hírnevet az embernek köszönheti. Mivel nem tud beszélni, csak tetteivel tudja bizonyítani. Azt, hogy mindezek a jelzők és rágalmak igaztalanok.

Ugyanis a Pitbull az egyik legtoleránsabb fajta kutya. Hűségével és megbízhatóságával akár az első helyre is nyugodtan pályázhat.

 

Ennek dacára mi emberek, akik harcolunk folyamatosan a diszkrimináció ellen. Akik elítéljük a megkülönböztetést. Ezt a fajtát sajnos mégis diszkrimináltuk. Szerencsére azonban nem mindenkire jellemző ez a magatartás.

A Pitbull kinézete

Pitbull

Tulajdonképpen azt is mondhatjuk, hogy nem csak hasonlítanak az amerikai staffikhoz a Pitek. Hanem egyenesen ikertestvérük is lehetnek bizonyos esetekben. Bár inkább nem egypetéjű ikrekről van szó.

 

A Pitek izmosak, inasak, marmagasságuk 53 cm és 27 kg a súlyuk. Tehát alkatuk "kecsesebb" mint a staffiké. Fejük feltűnően bikaszerű, félig felálló, a végén lehajló a fülük. Ez még brutálisabbá teheti a kinézetüket. De csak annak, aki nem ismeri a fajtát.

 

Szőrzetük rövid és bármilyen színű lehet. Kivéve a merle színkombinációt.

Leírásuk szinte lehetetlen. Hiszen minden ilyen és ehhez hasonló keveréket Pitnek titulálnak ma már. Ami sajnos elég ahhoz, hogy már a kinézete alapján ki legyen tiltva bizonyos országokból.

 

A Pitbull karaktere és természete

 

Bár ezeknek a kutyáknak igyekeznek egyes emberek még mindig rossz hírüket kelteni. De azért mára remélhetőleg elcsitult már körülöttük a rossz "szájíz" általánosságban. Ami a megítélésükre jellemző volt.

 

Kitartásuk, rettenthetetlenségük és igen magas fájdalomtűrő küszöbük miatt választották ki őket harcra. Arra, hogy egymással harcoltassák őket a múltban.  Ami ma már teljeséggel törvénytelen és tiltott dolognak számít.

 

Már csak ezért is alaptalan a feltételezés, hogy veszélyes kutyák. Hiszen a küzdelmeik, harcoltatásaik során mindig embernek kellett szétválasztani őket. Akit pedig nem támadhattak meg, és nem is támadtak meg soha.

 

Természetesen a nevelésük hozzáértő gazdát követel, optimális esetben. Na és persze következetességet. De úgy gondolom ez minden kutya fajtánál igen fontos szempont.

Tehát ebben nem egyediek a Pitbullok. Sőt nem is tűnnek ki negatív értelemben kutya társaik közül.

 

 

 

Egészsége

Esetlegesen hajlamosak lehetnek a csípő diszpláziára. Azonban ennek veszélye minimalizálható. A fajtánál még előfordulhatnak bőrbetegségek. Valamint különféle allergiás megbetegedések.

 

Alapjában véve azonban elmondhatjuk, hogy egy robosztus, egészséges négylábúról van szó. Aki a megfelelő és helyes gondozás mellett 12 évnél is több időt megélhet. Gazdája nagy örömére, erőben és egészségben.

 

Táplálása

 

Minden kutya egészsége elsősorban attól függ, hogy helyesen tápláljuk-e? Természetesen a Pitbullnál is ez a legfontosabb. Ezért első helyen kell állnia annak a szempontnak, hogy az eledele magas hústartalmú legyen. Bármilyen formában is kapja azt meg.

 

egy fekete-barna, és egy fekete-fehér bébi kutyus

Kölyökkorban a napi 4 adagban való etetés az optimális. Felnőtt kutyáknál ez leredukálódik a napi 2-szeri etetésre.

 

Evés után mindig szüksége van a kutyusnak pihenésre és megfelelő ivóvízről is gondoskodnunk kell számára. Akár száraz, akár nedves eledelt kap. Akár pedig más táplálásban részesítjük.

 

Természetesen kölyökkorban, felnőtt korban és idős korban is más-más mennyiségű ételre van szüksége szőrös barátunknak.  Az etetés mennyisége pedig a habitusától is függ nem csak a korától.

 

A Pitbull ápolása

 

A Bullok szőre rövid. Ezért ennek ápolása viszonylag egyszerű és könnyű. Elég hetente egyszer átkefélni a bundájukat. Ekkor kell eltávolítani az avas szőrt. Ha ehhez a kezdetektől fogva hozzászoktatjuk, szeretni fogja. Sőt simogatásként, kedveskedésként éli meg ezt a szőrzetápolást.

 

A fürdetést nem szabad náluk túlzásba vinni. Mivel a rövidszőrű fajták bőrflórája nehezen, lassan regenerálódik. Minden esetben kizárólag kutyasampont használjunk.

Karmai hosszúságát rendszeresen érdemes ellenőrizni. Amennyiben pedig szükséges, speciális ollóval lerövidíteni.

 

A fogkövek elkerülése történhet fogtisztítással. Ezt kutya fogkefével lehet elvégezni. De alternatív módot kínálhatnak a fogápoló eledelféleségek. Ilyen például a szárított marhafül.

 

A sokoldalú Pitbull

 

Pitbull

A kutyabarátok körében nem hiába tesz egyre nagyobb népszerűségre szert ez a fajta.

Hazájukban, vagyis Amerikában például ezeket az igen kitartó és sportos négylábúakat gyakran használják mentőkutyának. De alkalmazzák őket keresőkutya feladatkörben is.

 

S ahogyan már említettük is, származásuk és tenyésztésük jóvoltából kiválóan alkalmasak gyermekek védelmére. Ugyanis a kicsikkel való játékokban is a végtelenségig türelmesek és odaadóak.

 

Sajnos a mai napig is előfordul, hogy viadalokat rendeznek. Ahol a Pitbullokat harcoltatják egymással. Bár ez bűncselekménynek minősül.

De erről nem ezek a kutyák tehetnek. Emiatt teljesen ártatlanul kerülnek megbélyegzésre és indokolatlanul kirekesztésre.

 

Kinek való a Pitbull?

 

Mindenkinek, aki szereti az állatokat. Mindenkinek, aki meg tudja becsülni az igazi négylábú barátot. Aki nem csak elvárni tud a szőrös jószágától valamit. Hanem adni is képes neki.

 

Aki szereti az olyan társat, aki mindig a közelében akar lenni. Aki igényli azt, hogy feltétel nélkül örülnek neki. Ha bármikor, bárhonnan és bármennyi idő után érkezik haza.

 

Olyan gazdiknak tudom ajánlani ezt a fajta kutyát, akik még soha nem tapasztalták meg igazán a kutya szeretetét. Azt, hogy mennyire mély barátság szövődhet ember és állat között.

 

Azoknak a kétlábú társaimnak tudom ezt a Pitet dicsérni, akik még nem ismerték eddig. Mert azoknak, akik ismerik, teljesen felesleges.

 

Ha egy ilyen szőrös négylábút fogad az ember az otthonába, teljesen kitölti az idejét. Elfoglalja a gondolatait és a szívébe is beférkőzik annyira, hogy szinte az elképzelhetetlen.

 

Ezek a kutyusok odaadóak, hűségesek, de mégis büszkék és nemesek a szó igazi értelmében. Képesek mosolyt csalni az arcunkra és könnyet a szemünkbe, ha úgy adódik.

 

Egyszóval csak azt tudom mondani, aki olyan kutyát akar amilyenhez nincs fogható másik, őket válassza!

#Mancs a szeretetbomba kutya

Elfogult lennék? Lehet, de szerintem jogosan vagyok az!

 

 

r


További kutyafajták leírásáról itt olvashatsz.

Kérdésed van?

Vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy kövess minket  a Facebook-on!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Fajtaleírás
Az oldal tetejére